BurgerleedJankverhalen

Vluchtelingsvluchtelingen vluchten als een speer voor vluchtachtigen

Afbeelding van Lynh2147 via Pixabay

De huurmarkt is in Nederland sterk in beweging maar zou toch wat beter georganiseerd kunnen worden. Zo zie je mensen die vanwege geluidshinder op zoek zijn naar een andere woning weer een woning huren waar hun collega die ook gek werd van geluiden zojuist uit vertrokken is. Men had in dit geval in de advertentie voor die woning kunnen vermelden dat de vorige bewoners zijn gevlucht vanwege geluidshinder. ‘Minder geschikt voor gezinnen met kinderen’ zetten ze er bijvoorbeeld wel in. Of ‘Harde vloerbedekking niet toegestaan vanwege de gehorigheid’.

Negen kleine negertjes
Er wordt een vrijkomende huurwoning ergens in een straat toegewezen aan een statushouder. De buren kijken het een dagje aan en gaan op zoek naar een andere woning. Dan wordt die woning weer toegewezen aan een statushouder en vervolgens slaan er 2 buren op de vlucht. Nieuwe huurders voor een vrijkomende woning hebben opeens geen belangstelling meer. Na enkele maanden is de hele straat volgedobberd met statushouders waarna de omliggende straten een andere woning gaan zoeken. Even later slaan er hele wijken op de vlucht. Na enkele maanden is de hele buurt omgetoverd in Verweggistan en lijkt ’t hier wel oorlog.

Vingerfanclubs
Omdat ik als woningzoekende ingeschreven ben bij meerdere woningcorporaties heb ik inzicht in de toekenningen van de woningen. Steeds vaker zie je dat er in een straat waar een statushouder is komen wonen versneld woningen vrij komen die vervolgens besmet worden verklaart door woningzoekenden. Vaak komen er alleen nog maar meisjes en jongens op af die met van die welkomstborden bij AZC’s staan te juichen en vaak op vingerfeesten op stationspleinen te vinden zijn.

Verhuisdozenlol
En zo kon het gebeuren dat er hele wijken en zelfs dorpen bevolkt werden door vluchtachtigen en hun vingervrienden. Te vaak zie je dat een wanhopige huurder een eindelijk vrijkomende woning huurt en er dan pas achter komt dat er vreemde geurtjes in het portiek hangen. En die gaat dan weer als een speer op zoek naar een frisse woning. Zo blijven we aan het zoeken naar geschikte woningen en alleen de verkopers van verhuisdozen hebben er iets aan. Kunnen de woningcorporaties geen waarschuwingsborden ophangen of in de advertentie schrijven dat deze woning niet geschikt is voor PVV-ers of andere mensen met een Nederlands hart?