Asielzoekersleed

Was ik maar piraat

Als je de hele dag geen fluit te doen hebt en maar een beetje op een steiger zit te dromen over verre landen waar het voedsel en het geld en de willige vrouwen gewoon op straat liggen. Waar je gewoon alles kunt pakken wat je maar wil, zonder dat je hand wordt afgehakt.

Piratonados
Waar duizenden hulpverleners staan te dringen om je te helpen. Waar je de hele familie gratis kunt laten overkomen als je er eenmaal bent. Waar je de hele dag lekker niks kunt doen en er toch voor je gezorgd wordt zodat je daar de hele dag op een steiger kunt gaan zitten en weer verder kunt dromen. Waar je als gepensioneerde piraat de hele tijd tegen alle andere piraten die er ook een huisje hebben kunt bluffen over het aantal schepen dat jullie vroeger rond de Hoorn van Afrika, op een gewone doordeweeksedag overvielen en de bemanning gijzelden of vermoorden.

Oogchirurgen
En als je dan van de westerse hulptroepen, die als vliegen om je heen zwermen, om je hun hulp op te dringen, ook nog eens hoort dat piraten gratis naar Nederland worden gebracht. En niet via dure mensensmokkelaars, waar je jarenlang je reiskosten naar Europa aan moet afbetalen van het gratis geld dat je daar krijgt of waar je al je geld dat je al bij elkaar had geroofd aan kwijt bent. Maar met comfortabele vliegtuigen en in schone kleren. De nieuwste telefoontjes en gymschoenen, gratis en voor niks.

Paradijsvergunning
Dat je in Nederland zelfs na een gevangenisstraf in een vakantieparadijs, een vergunning krijgt om eeuwig in het paradijs te blijven. Dat je daar een cursus voor computerprogrammeur kunt volgen, wat dat ook is. Ja, dan kun je niet anders. Dan moet je deze unieke kans aanpakken. Je moet deze vette kip wel plukken anders ben je echt een lul. Ja, dan wordt je wel piraat.

Wacht, dan heb je ook een piratenschip nodig.

En een piratenpak.