Geen categorie

Wat kost nou zo’n werkwillige

Veel informatie die over de kosten van arbeid gaan, blijven prachtig verborgen door allerlei slinkse overheidsregeltjes. Het moet allemaal verhuld worden, wat nu eigenlijk het bedrag is dat u werkelijk voor uw noeste arbeid toekomt.
 Als u te weten zou komen wat het verschil is tussen het bedrag dat u verdient en het bedrag dat u in het handje krijgt, zou u ter plekke rijp zijn voor een dwangbuis en opname in een gekkenhuis. Je zou bijna zwart gaan werken als je de stapels geld zou zien die maandelijks op slinkse wijze van jouw verdiensten worden geroofd. Dus om te voorkomen dat er opeens miljoenen woedende werkers zich in vereniging naar den Haag spoeden om daar de zaken even op orde te brengen mag u dit allemaal niet weten.

Toch doe ik maar even, voor de discussie, een poging om aan de hand van een voorbeeld het berovingssysteem helder te krijgen. De bedragen en afdrachten zijn natuurlijk schattingen en dus discutabel. Stel u gaat voor een baas werken en u spreekt af dat u € 6.000,- per maand gaat verdienen. Dat is dan wel inclusief alle toeters en bellen zoals verzekeringen en belastingen, pensioen, vakantiedagen en -toeslag. Dit bedrag mag u niet verwarren met brutoloon, want dat is het bedrag dat wél in de openbaarheid mag komen omdat door de invoering van dat begrip al het grootste deel van het geroofde geld onzichtbaar voor u wordt.

Omdat u volgens de roversbenden een halvezool bent en dus niet in staat om iets van uw verdiensten te sparen, voor uw vakantie of een koelkast, wordt er van uw geld eerst 8% vakantiegeld ingehouden en opzij gezet, inclusief de door of namens u te betalen belastingen en premies. Dus in dit geval ongeveer 800.- Euro per maand. Maar omdat u natuurlijk graag 4 weken met vakantie wil en in die tijd graag geld wil hebben wordt er nog eens zo’n 800,- Euro opzij gezet. Uw pensioen moet worden betaald dus daar gaat nog eens 600.- Euro naar een verplicht pensioenfonds. Als het vakantiegeld wordt uitbetaald is dat zo’n mooi groot bedrag dat uw overheid meent dat u wel wat extra’s kunt missen. Wordt dus tegen een bijzonder en hoger tarief belast. Over uw pensioenpremie betaald u pas belastingen en premies op het moment dat dit, over 25 jaar of zo, uitgekeerd wordt. En u weet het, belastingen en premies worden elk jaar hoger.

Van de oorspronkelijke € 6000,- hebt u nu nog € 4000,- over. Mooi toch? Maar dat is nog niet alles. In haar weergaloze wijsheid heeft uw favoriete roversinstantie besloten dat we de sociale lasten, dus werkloosheids- en ziektewetverzekering, even anders noemen. We noemen en verdelen ze in werkgevers- en werknemerslasten en ieder betaald, voor het gemak maar even, de helft van het bedrag. Dat is om het moeilijk en ondoorzichtig te maken. Werkgeverslasten is dus gewoon een andere naam voor dezelfde lasten alleen moet de werkgever dit deel namens u apart afdragen.

Deze lasten, hoe ook genoemd, kunnen in dit voorbeeld gesteld worden op zo’n € 1500,- dus er resteert nu nog €2500.- van uw oorspronkelijke buit van € 6000,-. En nu gaat u fors bijdragen aan de staatsruif waaruit door anderen straks weer flink geplunderd gaat worden en voor dit voorbeeld is dat ongeveer € 1000,-. Geluk gewenst, u bent deze maand de gelukkige en voorlopige eigenaar van een nettobedrag van € 1500,-.En stel dat u van dit mooie bedrag voor uw levensonderhoud, voer, kleding, energie en nog wat zaken, € 1000,- per maand verbrast, dan betaald u nog eens € 200,- aan BTW. Leuker kunnen ze het niet maken.