Wat kost ons dat niet-dood-willen-gedoe?
Pieter Lakeman deed in 1999 een onderzoek naar de kosten en baten van de immigranten en daar was niemand blij mee. Daarna komen er nog wat vlugschriften over deze materie, onder andere van het CPB, je hoort er vervolgens niemand meer over maar in de afgelopen week vuurt de PVV vragen over dit thema af op de regering en zet het weer op de agenda. Ze hebben kennelijk munitie nodig om het positieve gejuich van hun opponenten over de zegeningen van het multiculturisme een beetje in te dammen.
Jammer voor de PVV want de antwoorden komen straks pas na de verkiezingen als een nog in te richten commissie daar overheen is geweest. En de uitslag zal dan zijn dat de PVV ongelijk heeft met die verdachtmakingen en alles maar doet voor de kijkcijfers.
In een satirisch stuk, gebaseert op dit artikel in Trouw, vraagt Lucas was hier zich af wat ons de gehandicapten wel niet allemaal kosten. Ja, dat zou ook wel handig zijn om dat allemaal te weten en misschien kan er dan nog even onderzocht worden hoe het staat met de WAO-ers want daar liep toch ook nog een onderzoek naar. Ook de kosten en baten van politici, volksvertegenwoordigers, burgemeesters en wethouders, bestuurders bij de semi-overheid en vooral van zorginstellingen zou ik graag willen weten. Of een kosten-bate analyse van al die oorlogen die we voeren. Dat moet toch allemaal heel snel geregeld kunnen worden. Want een kosten-bate analyse over de inzet van mariniers en oorlogsschepen ter bescherming van onze koopvaardij bij Somalie was binnen twee dagen klaar. Het was te duur dus deden we het niet.
Maar als we dan toch zo graag de kosten en opbrengsten willen weten van allerlei groepen in de samenleving waarvan we verwachten dat de kosten de baten zullen overstijgen waarom dan niet ook even een rapport over de kosten en de baten opstellen over al die mensen die niet dood willen gaan? Want tenslotte is dat wel de grootste groep, dus daar zou je misschien nog het meest op kunnen bezuinigen. Kijk alleen maar naar de kosten van die dure behandelingen in een ziekenhuis of de enorme sloten medicijnen die meestal de oudjes moeten slikken.
Nou, en als je dat nu netjes in kaart hebt gebracht kun je beginnen met de bezem er flink door te halen en het zware beleid er op los te laten, zoals echte Staatslieden altijd doen. Honderden miljarden vallen er dan te bezuinigen. Nee, kun je dan zeggen, nee mevrouw, nee mijnheer, u hebt te weinig bonuspunten over want u hebt te weinig belasting betaald en teveel uit de staatsruif gesnoept, dus jammer voor u maar die hartoperatie kunnen we helaas niet toestaan. Ja, doodgaan is geen pretje, maar regels zijn regels en wij doen hier tenslotte ook alleen maar wat ons wordt opgedragen. Dus gaarne uw begrip hiervoor en het is overigens uw eigen schuld want u hebt zelf op die volksvertegenwoordigers gestemd.
Er zijn al rekenaars aan het werk geweest:
How much is a life worth?
U kunt ’t ook zelf uitrekenen:
Lifeworth Calculator