Asbestleed

Woningcorporaties juichen dat ze 10% van hun woningen op asbest gaan controleren

Het scannen van 10% van je woningbestand op asbest is hetzelfde als 10% van de schoolkinderen nakijken op hoofdluis. Stel dat er tijdens een langlopend woningbouwproject een deel van de productie is vervaardigd met niet-asbesthoudende bouwdelen of -materialen (Trespa) en dat er tijdens de rit de leverancier niet meer kan leveren. En dat er dan een vaak goedkopere versie die wél asbesthoudend is wordt gebruikt om de rest mee af te bouwen (Internit of Eternit)?

Denk aan vloerluiken, prefab binnenspouwbladen of puivullingen. Deze bestekswijzigingen zouden dan zonder onderliggende bouwvergunning zijn aangebracht waardoor er met een beetje juridische creativiteit een illegaal bouwwerk zou zijn opgetrokken. Gereedmeldingen zijn gedaan door een ambtenaar van de Gemeente waardoor de overheid een berg boter op het hoofd krijgt en mede aansprakelijk gesteld kan worden en de hoofdaannemer zit met dezelfde berg boter te kijken en mag alvast dromen over bezoektijden in de gevangenis wegens het leveren van producten die schade aan de gezondheid kunnen toebrengen (WvS 174).

Ik heb de indruk dat al die scanbewegingen niets anders zijn dan een PR-stap van de verhuurders, meestal de woningbouw, die daardoor sussend en zoemend hun bewoners in slaap proberen te folderen. Er komt een stukje in de krant nadat een schuimbekkende bewoner met toch nog enige humor een stukje publiceerde. Dat ze een 10% onderzoek gaan doen, dat iedereen een brief krijgt (hoera!) en dat het welzijn van hun huurders topprioriteit heeft. Vervolgens wordt het muisstil en worden de bouwvakkers gewoon weer zonder waarschuwing dat er asbest aanwezig is op asbestplekken aan het werk gezet. Ik denk dat het tijd wordt om de kwaliteit van de scholing op een hoger peil te brengen en de eigenaars van die rotzooi met de handhavers keihard met de neus op de civiel- en strafrechterlijke consequenties te drukken.