Jankverhalen

Zalfbehoeftige zorgverzekerden worden door de apothekersassistentes beroofd

Een goede bekende kwam laatst bij mij klagen dat ie vreselijk door de apotheek in het dorp werd afgeperst. Voor een tube insmeerzalf moest hij ook nog eens voorleeskosten betalen van de bijsluiter.

Zijn verhaal:

Je belt de dokterassistente omdat je jeuk aan je lul hebt. Nee, grapje zeg je, niet aan je lul maar onder je armen is het wat schraal. Impotente testosteronbom, hoor je de assistente denken. Ze maakt een receptje voor miconazolnitraat en stuurt dat per mail naar de apotheek waar jij de meuk kunt ophalen. Maar dat gaat zo maar niet.

Want eerst moet er een formulier uitgeprint en voorgelezen worden dat je de zalf niet moet opvreten maar op je schrale plekjes moet smeren. Daarvoor wil de apotheker dan graag 6 Euro beuren. En je kunt hoog en laag springen, die meid bij de apotheek gaat ondanks jouw protesten gewoon door met voorlezen. Je gilt dat je geen stuiver voor dat gelul wil betalen want dat je vroeger al hebt geleerd dat zalf er niet is om op te vreten.

Dan krijg je de rekening van de ziekenfonds ten bedrage van 7,92 plus die € 6.- uitlegkosten waar niks van wilde weten en totaal overbodig vond. Je gaat de ziekenfonds telefonisch bedreigen dat je je door niets en niemand laat afpersen en dat het allemaal pure oplichting is.

Een paar weken later ga je heel anoniem in zo’n lange regenjas en een hoedje diep over je ogen getrokken maar rechtstreeks naar dezelfde apotheek en vraagt met verdraaide stem om een tube miconazolnitraat. Alstublieft zegt de assistente dat is dan € 6.-. Je betaalt en vreet de hele tube op, zonder voorlezen. Dus geen schrale keel meer van het schuimbekken over het verkwanselen van zorggelden en leegzuigen van onze zalfbehoeftigen.

Zie je wel jank je dan, dat het pure oplichting en afpersing is. Want, waarom moet je als anonieme regenjasdragende zalfconsument € 6.- betalen en als de ziekenfonds het voor je betaalt € 7,92? En dat je dan ook nog € 6 voorleeskosten moet betalen? Maar nog rampzaliger is dat dit bedrag gewoon ten laste komt van je eigen risico van straks € 385.- zodat je het toch hoe dan ook betaalt.

Ik was het met die bekende eens dat dit allemaal wel heel raar was en schuimbekte vrolijk met hem mee. Tot ik later hoorde dat je die € 6,- voorleeskosten niet hoeft te betalen als het een vervolgrecept betreft. En meteen dacht ik aan die apothekersassistente die, zoals alleen vrouwen dat kunnen, dwars door die regnjas en dat hoedje dezelfde wanbetaler herkent en meteen een mogelijkheid ziet om die vorige aangemaande en nog openstaande 6 voorleespieken alsnog naar binnen te trekken.