Jankverhalen

Zelfbeschuldigingscrisis breekt uit

Het begint nu toch wel ernstige vormen aan te nemen. Eerst was er iemand die zonder overleg met de achterban zichzelf zo maar de schuld gaf van zijn problemen. Maar dat was er maar ééntje dus dat telt niet zou je zeggen. Maar politici en andere hulpverlenende experts waren sprakeloos en dus was het héél erg. Want ga maar na, je vreest voor je leuke dikbetaalde baantje. Als iedereen dat nu gaat doen kun je 90% van de politiek, rechters en advokaten en de ambtenarij naar huis sturen terwijl het nu eens niet hun eigen schuld zou zijn geweest.

Het is toch van de zotte, dat iemand, in dit land nog wel, zichzelf zo maar de schuld gaat geven. Zelfs voor de rechtbank lachen ze je hartelijk uit. Behalve bij de informatieve behandelingen in Abu Ghraib of Guantanamo natuurlijk of met die heksen en ketters in een iets donkerder verleden. Ik heb maandenlang aan de buis gekluisterd gehangen tijdens dat DSB-gedoe. Niemand bekende zichzelf schuldig aan alle ellende want die anderen hadden het gedaan. Kijk, en daar hebben we weer begrip voor want zo hoort dat.

Wat te denken van politici of erg hoge ambtenaren, die altijd zoiets zeggen van ‘je verantwoording nemen’, of nog mooier ‘daar kan ik geen verantwoording voor nemen’. Nou ja, er is wel eens een Japanse minister geweest die het goede voorbeeld gaf dus er is nog hoop.En hier en daar waren er wat verdwaasde bankiers die hun verantwoording namen. Maar stel je nu eens voor dat er hier in Nederland allerlei hotemetoten zich schuldig gaan zitten voelen, hun verantwoordelijkheid nemen en dus harakiri plegen. Je moet er toch aan denken.

Maar nu breekt de enorme behoefte van mensen om zichzelf de schuld te geven van alle kommer en kwel ook wereldwijd door. Het begint steeds meer de vorm van een vreselijke pandemie aan te nemen. Want zelfs in een land waar we altijd van dachten dat wij de oorzaak waren van al hun ellende en dat we ze daarom moesten gaan opbouwen is het Zefbeschuldigingsvirus actief geworden. Afghanistan dus, hoe is het mogelijk, na alles wat we daar gedaan hebben. Ja, als die Afghanen nu zó beginnen zijn we natuurlijk nog lang niet met ze klaar. Dat duurt nog jaren voordat ze van dat zichzelf-beschuldigen-virus genezen zijn. Weer een reden dus om er maar te blijven.

De kans op een wereldwijde pandemie is dus groot en daarom heeft Ab Klink met vooruitziende blik maar weer 34 miljoen vaccins besteld die nog vóór de Kerst aan de risicogroepen zullen worden toegediend. De oproep voor een vaccinatie is inmiddels verzonden aan ministers en kamerleden, bankiers en woekerslachtoffers.

Nauwelijks gerelateerd bericht: Verwijder je tong