GeschiedenisJankverhalen

Zotteke en de Inquisitie Spelen

Iets parlementairs denk ik, wat ze aan het doen zijn. Er is er elke dag wel een. Een rijtje mensen die vragen oplezen van een blaadje en dan wijs knikken aan de ene kant en een eenzame vent met een Ferrari, een voorkeur voor veel reizen of een heleboel vriendjes aan de andere kant.

Earphone van Eustacius
Die eenzame heeft dan wel het voordeel dat-ie rustig met de mond open en kijkend als een hersenverstijfde kan luisteren naar de wijze woorden van zijn 500 advokaten in het kamertje ernaast. Woorden die hij hoort in het oordopje dat in zijn mondholte net naast de Buis van Eustacius is gemonteerd. Vaak zitten de Eenzamen wel een kwartier lang na zo’n vraag vanuit het rijtje te luisteren naar die advokaten. Met de mond los want dan galmt dat speakertje in zijn mond niet zo erg. Een argeloos televisiekijker ziet een vent die met de mond los af en toe ook nog eens met de ogen rolt en misschien wel droomt over een Maserati. Een mens in grote nood, lijkt het, die duizenden meters archieven en notities aan zijn geestesoog voorbij ziet trekken om naar eer en geweten op de vragen van die in het rijtje te kunnen antwoorden. En dan opeens als niemand het meer verwacht praat de man. Ik kan het mij niet zo goed meer herinneren, zegt-ie dan.

Huilen is voor jou te laat
Zoals altijd komen er de onvermijdelijke vrienden en vriendinnen in dit soort toneelstukjes in beeld. Er rollen namen over de lippen van de Eenzamen die bij het rijtje van de oplezers open monden en rollende ogen veroorzaken. Dus kijken ze dan in hun stukken of dit allemaal wel volgens het draaiboek gaat. Nee dus stiekem zie je ze bij elkaar afkijken. Nee, daar ook al niet. En dat terwijl er uit die Eenzamen namen opborrelen van Mastodonten en andere vrienden. Gelukkig werd er afgesproken dat alle informatie die niet alreeds in het draaiboek voorkwam als niet gedraaid moest worden beschouwd. En die journalisten dan? Och, die!

Vreselijk tikje
Eerst hadden ze gedacht dat het misschien wel een mooie straf was als betrokkenen bijvoorbeeld geen uniform meer zouden mogen dragen. Maar dat was al eens een keer aan de orde geweest dus we blijven niet aan de gang. Er moest iets frisser komen. Besloten werd nu dat lui die met een gouden earphone in de bek worden geboren vanaf nu geen vriendjes meer mogen hebben. Dat zal ze leren.

Hier stond een foto met de ondertitel¬† “Natte droom van de corpograaierati bestuurder”, die ik maar verwijderd heb omdat er fotografen zijn die advokaten opdracht geven het hele internet af te struinen om je te beroven als je hun foto jat.